Αδελφό ιστολόγιο

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Που πετάω στην Κρήτη (8) Σάμιτος - Where I fly in Crete (8) Samitos


Σάμιτος from Giannis Skarpathiotakis on Vimeo.
     Συνεχίζω την περιγραφή των τοποθεσιών που πετάω στην Κρήτη με σκοπό να τις κάνω γνωστές σε Έλληνες και ξένους πιλότους για να πετάμε μαζί. Σαν όγδοη τοποθεσία επιλέγω την Σάμιτο στην Επαχία Αμαρίου.

   Το Αμάρι βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, σε μία πανέμορφη κοιλάδα ανάμεσα στον Ψηλορείτη και στα όρη Κένδρος και Σάμιτος.
       Αρχαία Σύβριτος
      Κοντά στο χωριό Θρόνος, έχουν εντοπιστεί τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Συβρίτου. Ιδρύθηκε κατά τους ύστερους Μινωικούς χρόνους και άκμασε έως την πρώτη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία έγινε έδρα επισκοπικού θρόνου, απ’ όπου και το σημερινό όνομα του χωριού Θρόνος. Ήταν μια από τις πρώτες Κρητικές πόλεις που έκοψαν νομίσματα, περίπου 15 είδη, με πιο γνωστό το αργυρό νόμισμα που παριστάνει το Διόνυσο να ιππεύει πάνθηρα στη μια πλευρά και τον Ερμή να δένει το πέδιλό του στην άλλη. 

   Η απογείωση βρίσκεται πάνω απο το χωριό Μοναστηράκι και είναι 50 λεπτά με το αυτοκίνητο απο το Καλαμάκι, περίπου 40 χλμ ΧΑΡΤΗΣ
                  Υπέροχο βίντεο κατατοπιστικό για τα αξιοθέατα της περιοχής

·                                        Κτηριακό συγκρότημα παλαιοανακτορικών χρόνων (2000-1700 π.Χ.) Μοναστηρακίου

   Στη θέση Κόκκινος Χάρακας στο χωριό Μοναστηράκι, έχει βρεθεί μινωικό ανάκτορο παλαιοανακτορικής εποχής (2000-1700 π.Χ.) και έκτασης 300 στρεμμάτων. Οι ανασκαφές σε τμήμα του πυρήνα του ανακτόρου έχουν αποκαλύψει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους κατοικίας και τελετουργιών, επίσημα διαμερίσματα, καθώς και στοιχεία πολεοδομίας και συγκροτημένης κεντρικής διοίκησης. 
Αρκετές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο της περιοχής εδώ: panakron

              «Μια ιστορία σαν παραμύθι στο Μοναστηράκι Αμαρίου» http://www.yppo.gr/5/g5161.jsp?obj_id=645
           
           Πτήση στην περιοχή στο leonardo
    
      Θρόνος:
     Αποτελούσε το οικιστικό κέντρο της αρχαίας Συβρίτου, απ' τις σημαντικότερες αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Κρήτης που ήκμασε κατά τους Κλασσικούς Αιώνες, τη Ρωμαική και τη Α' Βυζαντινή περίοδο. Το σύγχρονο όνομά του προέρχεται απ' τον Επισκοπικό θρόνο, έδρα του επισκόπου Συβρίτου κατά την Α' Βυζαντινή περίοδο. Ο σωζόμενος κατάγραφος Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στο κέντρο του χωριού είναι κτισμένος πάνω στα υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου παλαιότερου καθεδρικού ναού. Οι μοναδικής αξίας τοιχογραφίες του Ναού έχουν συντηρηθεί και διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
        Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση το χωριό θρόνος για εμάς γιατί ήταν γενέτειρα του αγαπητού μας φίλου και συνπετάμενου Γιώργου Παπουτσάκη που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια πτήσης του με το αλεξίπτωτο πλαγιάς στις 13-6-2010, ας είναι αιωνία η μνήμη του. http://www.youtube.com/watch?v=H70vnJysRDA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου