Αδελφό ιστολόγιο

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Καταιγίδες, μετάφραση του 11ου κεφαλαίου απο το βιβλίο UNDERSTANDING THE SKY απο τον DENNIS PAGEN.


  Έχω κάνει την μετάφραση του 11ου κεφαλαίου, Καταιγίδες, απο το βιβλίο UNDERSTANDING THE SKY απο τον DENNIS PAGEN, η μετάφραση έγινε "όσο πιο κοντά στο κείμενο" μπορούσα (δηλαδή δεν είναι τέλεια).
 Οι Καταιγίδες είναι μια σοβαρή απειλή σε όλη την αεροπορία και όταν εμείς πετάμε με τη μικρή, επιπλέουσα συσκευή μας είμαστε ιδιαίτερα τρωτοί στις ιδιοτροπίες αυτών των θυελλών. 
Όπως τις περισσότερες από τις θανάσιμες εκπλήξεις που βρίσκονται στη φύση μπορούμε πολύ να μειώσουμε την άμεση απειλή της Καταιγίδας με λίγη γνώση, επαγρύπνηση, προσοχή και ένα υγιές ποσό αποφυγής.

Οποιοδήποτε ιπτάμενο πλάσμα που τυχαίνει να είναι στον δρόμο της θα υποφέρει
               Τα τεράστια ανοδικά σε μια καταιγίδα που μπορούν να φθάσουν το απίστευτο 100 mph (160 km/h)! μπορούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε αεροσκάφη επάνω μέσα στο σύννεφο. Κατόπιν τα προβλήματά σας αρχίζουν πραγματικά. Όταν μπείτε μέσα στο σύννεφο μπορείτε να υποστείτε τον αυστηρό αποπροσανατολισμό γνωστό ως  βέρτιγκο.  Χωρίς πλήρη όργανα (συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη στροφής -και- κλίσης) ένας πιλότος σε μια ταραχώδες καταιγίδα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους επειδή δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος τις κατευθύνσεις (οι μαγνητικές πυξίδες είναι άχρηστες μόλις αρχίσουν οι αναταράξεις να τις κουνάνε) ή ακόμα και προς τα που είναι το επάνω.
 
Κρίση μιας καταιγίδας
1.      Το ποσοστό συγκέντρωσης σύννεφων.
2.      Η έκταση της κάθετης ανάπτυξης σύννεφων.
3.      Το ύψος της βάσης από το έδαφος.
4.      Το μέγεθος σύννεφων (οριζόντιες διαστάσεις).
5.      Το πόσο σκοτεινό είναι το σύννεφο, η μορφή του, η θέση του και το πώς μετακινείται.
6.      Η υγρασία του περιβάλλοντος αέρα.
7.      Η παρουσία αστραπής και πτώσης (βροχής, υδροσταγονιδίων).

 
Βρείτε εδώ σε αυτό το άρθρο sky.gr - Καταιγίδες το αρχείο με την μετάφραση, κατεβάστε το  CHAPTER XI_enpt.doc και ...καλό διάβασμα !
 Δείτε εδώ το εκπληκτικό, συγκινητικό και ανθρώπινο βίντεο Θαύμα στην Καταιγίδα  η ιστορία της Ewa και πως επέζησε όταν ενα Cb την σήκωσε στα 10000 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου